Deze tools kunnen onder andere de communicatie, samenwerking, probleemoplossing, kritisch denken, teamwork en probleemoplossing van studenten vergemakkelijken.

ICT heeft ook een rol gespeeld bij het bieden van meer veiligheid aan studenten. Met een aantal online hogescholen en universiteiten die cursussen aanbieden die via internet worden aangeboden, kunnen studenten leren van professoren op de campus, zonder het comfort van hun huis te hoeven verlaten.

Een andere belangrijke functie van ict in het hoger onderwijs is het vermogen om de kwaliteit van het onderwijs door studenten te verbeteren. ICT helpt studenten hun leerproces te verbeteren. Studenten kunnen een actieve rol spelen bij het leren door deel te nemen aan real-life interacties, technologie te gebruiken om online inhoud te maken, samen te werken met collega's, boeken en artikelen te lezen en online onderzoeksthema's te maken, interactieve visuele presentaties te maken, essays te schrijven en te leren spelen berekeningen en vergelijkingen oplossen. In zekere zin zijn studenten "virtuele professoren geworden, waarbij hun leren wordt begeleid door de technologie die ze gebruiken.

De voordelen van ICT in het hoger onderwijs reiken verder dan onderwijsinstellingen en strekken zich ook uit tot bedrijven. Het internet heeft bedrijven de tools gegeven om online te groeien, waardoor ze potentiƫle klanten over de hele wereld kunnen bereiken. Dit stelt bedrijven in staat om op een kosteneffectieve manier oplossingen te bieden aan klanten. Bedrijven zijn erin geslaagd hun aanwezigheid op de markt via internet uit te breiden, waardoor ze hun klanten efficiƫnter kunnen bedienen.

.